Založ si blog

(6b) Dynamitka.

Pred pár týždňami mi pár kamarátov poslalo zprávu s vlákenkom: vraj kúsok môjho blogu v Pravde o Dynamitke bol použitý v relácii o fabrikách na Slovensku.

To vlákenko mi privolalo na obrazovku 23-minútovú reláciu o fabrike v ktorej som kedysi chvíľu pracoval a o ktorej som napísal pár riadkov spomienok.

O tej relácii nemám žiadnu mienku. Nepoznám jej pozadie, nepoznám jej potrebu v dnešnej slovenskej spoločnosti, nemám žiadnu mienku ani o jej umeleckej hodnote.

Ten môj blog má síce názov Dynamitka, ale o fabrike ako takej sa v nom nedočítaš veľa. Nič o chemikáliach, nič o strojoch na ich výrobu, nič o ľud’och ktorí tie chemikálie vymýšľajú, skúšajú, vyrábaju a predávajú. Blog sa zaujíma o spoločenské pomery pod akými taká fabrika fungovala a tým pádom by sa blog dal – s menšími úpravami – použiť na ktorúkoľvek fabriku vo vtedajšom Československu.

Po zhliadnutí relácie a po vypočutí si čo o Dynamitke/Dimitrovke/ChzJD/Istrocheme hovoria ľudia ktorí majú s tou fabrikou niečo do činenia, prišla mi na um jedna myšlienka.

Už ked‘ som tam roku 1959-60 ako 22/23 ročný pracoval som vedel že Dynamitka vyrába životu a prostrediu škodlivé látky, a že s tými látkami sa narába dosť nedbanlivo. Nedbanlivo vo vzťahu k ľud’om ktorí s nimi pracujú, a nedbanlivo k okolitej prírode a životnému prostrediu. Vtedy, v časoch hlbokého socializmu, si človek o tom, a tobôž proti tomu, nesmel otvoriť hubu bez strachu že bude označený za nepriateľa socializmu so všetkými dôsledkami, vospolok nepríjemnými.

Dnes sa o tých dôsledkoch vie a dokonca sa o nich aj hovorí a píše. Hovorí aj píše, ale nekoná sa nič. Nekoná sa preto lebo hľadať obete nezdravého prostredia – ak ešte žijú – je dost obťažné, a keby sa aj niekto postihnutý našiel a dokázalo by sa že je to následok jeho práce v Dynamitke, čo potom? Ako ho liečiť, ako ho preboha odškodniť, a z akých fondov? A čo keby sa nedajbože takých obetí našlo viac???

Škodlivé dopady chemikálií z Dynamitky na okolité životné prostredie však neumreli, sú tu, usilovne kontaminujú zem a najmä spodné vody, a spolu s nimi pomaly prenikajú k Dunaju a do okolitých štátov.

 

No a už som u tej myšlienky, ktorú som spomenul o pár riadkov vyššie.

Som si istý že tých “dynamitiek” je v Európe veľa, sú iste aj v bývalých socialistických štátoch, a iste aj v štátoch nesocialistických. Som si tiež istý že každá jedna z tých “dynamitiek” má tie isté problémy spojené s materiálmi ktoré vyrábajú.

Bolo by zaujímavé ponavštevovať niektoré z tých fabrík, či už stále fungujúce, alebo už v stave ako tá bratislavská. Ponavštevovať pár z nich a povyzvedať sa ako sa tie fabriky starajú/starali o ich zamestnancov, ako sa tie fabriky starajú/starali o životné prostredie. A ak majú podobné problémy – ako sa k nim stavajú. Televízna relácia o nich by hádam pomohla povzbudiť vládu konať o niečo horlivejšie než doteraz.

(78) Pravda pravdúca.

26.09.2023

Vo vzdialenej krajine mi žije vzdialený synovec. S jeho dávno zosnulým otcom, mojim bratancom, sme bývali dobrí kamaráti. Tento synovec, s ktorým som sa nikdy osobne nestretol, ma objavil v korešpondencii jeho otca, našiel ma na internete a už hádam desať rokov si dopisujeme. Spočiatku som mu posielal fotografie a moje spomienky na jeho otca, v posledných rokoch si píšeme o [...]

(77) Rady do života.

25.09.2023

Máme so ženou štyri deti a už aj niekoľko vnúčat. Obaja sme mali dobrú pracovnú kariéru a už sme aj pár rokov na penzii. Obaja sme chodili do škôl v ktorých náboženstvo bývalo jedným z povinných predmetov. Ja osobne som nemal ten predmet bohvieako rád a keď zrazu zmizol mi vôbec nechýbal. Moja Rodina nebola nábožná, do kostola sa chodievalo – ak vôbec – iba [...]

(76) Vďaka.

15.06.2023

Prišiel som na medzinárodné letisko dobrú hodinu pred odletom, preliezol cez všetky prekážky až nakoniec som sa dostal do priestoru na čakanie. Až tam som objavil že moje lietadlo mešká asi dve hodiny… Poprechádzal som sa po hale až napokon som sa posadil na jedno z mála prázdnych miest. Okolo sedeli ľudia z mnohých končín sveta a v rôznych štádiach čakania, od [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

karol3

Detstvo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 83
Celková čítanosť: 351529x
Priemerná čítanosť článkov: 4235x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy