Založ si blog

(78) Pravda pravdúca.

Vo vzdialenej krajine mi žije vzdialený synovec. S jeho dávno zosnulým otcom, mojim bratancom, sme bývali dobrí kamaráti. Tento synovec, s ktorým som sa nikdy osobne nestretol, ma objavil v korešpondencii jeho otca, našiel ma na internete a už hádam desať rokov si dopisujeme. Spočiatku som mu posielal fotografie a moje spomienky na jeho otca, v posledných rokoch si píšeme o udalostiach v našich Rodinách. Jedna z tých udalostí v jeho Rodine stojí za zmienku.

 

Tento synovec má osemnásťročného syna. Tento syn mal pred nedávnom maturitné skúšky. Spolu s dvomi jeho kamarátmi, členmi miestnej dokoženespratnej mládeže, má v ich malom meste nie príliš dobrú povesť. Navyše, za celé dlhé roky gymnázia sa títo traja nedostali s ich známkami vyššie než kúsoček od dna. Ledva teda postupovali z roka na rok, a zrazu sú tu maturity, ktorých výsledky budú určovať smer do ďalšieho života.

 

Pár týždňov pred maturitami zavítal do ich mestečka miestny katolícky arcibiskup. Môj synovec, spolu s jeho synom a jeho dvomi kamarátmi, sa rozhodli na toho arcibiskupa pozrieť. Vypočuli si omšu a po nej boli pozvaní na trávnik za kostolom sa s pánom arcibiskupom porozprávať.

 

Chvílu tam postávali až pokým prišla na nich rada a pán arcibiskup stál pred nimi, vo vysokej čapici, v pôsobivých plášťoch, a pýta sa mojho vzdialeného synovca že “a ty, môj syn, čo mi máš o sebe povedať?”.

Môj synovec hovorí že za seba toho nemá veľa čo povedať, ale “tuto môj syn a jeho dvaja kamaráti majú o týždeň maturity a naša celá Rodina je zúfalá lebo chlapci majú malú nádej sa cez tie maturity preškriabať”.

 

Arcibiskup mávol rukou: “Nic si z toho nerobte, pánboh sa vie vysporiadať aj s horšími situáciami”. Nato sa obrátil k chlapcom, každému sa dvomi prstami dotkol čela, spakruky pred nimi zamával znak kríža a poodišiel k ďalšej skupine ludí.

 

Keď o pár týzdňov dostal môj synovec do rúk výsledky neveril svojim očiam: jeho synček prešiel cez maturitné skúšky s najlepšími možnými známkami! A nielen to, jeho dvaja kamaráti takisto, všetcia traja skončili ako najlepší z celého ich ročníka!

O pár týždňov neskôr dostal syn môjho vzdialeného synovca miesto na najlepšej miestnej univerzite, presťahoval sa do hlavného mesta do blízkosti tej školy – a teraz čakám na ďalšie zprávy…

Keď o pár týždňov dostal môj synovec do rúk výsledky neveril svojim očiam: jeho synček prešiel cez maturitné skúšky s najlepšími možnými známkami! A nielen to, jeho dvaja kamaráti takisto, všetcia traja skončili ako najlepší z celého ich ročníka!

O pár týždňov neskôr dostal syn môjho vzdialeného synovca miesto na najlepšej miestnej univerzite, presťahoval sa do hlavného mesta do blízkosti tej školy – a teraz čakám na ďalšie zprávy…

 

Pridané 26. 4. 2024.

Koncom roka 2023 bolo v tej istej univerzite zastrelených niekol’ko l’udí. Tento syn môjho vzdialeného synovca sedel chvíl’u pred udalost’ou v električke na ceste do tej istej univerzity. Zazvonil mu vo vrecku telefón z ktorého sa dozvedel že prednáška bola zrušená a odložená na neskorší datum. Chlapec z električky vystúpil a počkal si na inú ktorá šla opačným smerom. Doma sa dopočul o tom striel’aní… Ze by to arcibiskupovo požehnanie ešte fungovalo???

(77) Rady do života.

25.09.2023

Máme so ženou štyri deti a už aj niekoľko vnúčat. Obaja sme mali dobrú pracovnú kariéru a už sme aj pár rokov na penzii. Obaja sme chodili do škôl v ktorých náboženstvo bývalo jedným z povinných predmetov. Ja osobne som nemal ten predmet bohvieako rád a keď zrazu zmizol mi vôbec nechýbal. Moja Rodina nebola nábožná, do kostola sa chodievalo – ak vôbec – iba [...]

(76) Vďaka.

15.06.2023

Prišiel som na medzinárodné letisko dobrú hodinu pred odletom, preliezol cez všetky prekážky až nakoniec som sa dostal do priestoru na čakanie. Až tam som objavil že moje lietadlo mešká asi dve hodiny… Poprechádzal som sa po hale až napokon som sa posadil na jedno z mála prázdnych miest. Okolo sedeli ľudia z mnohých končín sveta a v rôznych štádiach čakania, od [...]

(75) Zlatá hus.

31.03.2023

Už raz dávno múdry Ezop… …napísal rozprávku o husi ktorá kládla zlaté vajcia. Po ňom tú rozprávku napísalo veľa iných a v rôznych obmenách. Naposled tuším akýsi Marx, ale ten ju z akýchsi dôvodov nestihol domyslieť do dôsledkov… Obsah rozprávky je podobný vo všetkých tých obmenách: hus kladie zlaté vajcia a ľudia ktorí ju vlastnia bohatnú. Až raz jeden z [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

karol3

Detstvo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 83
Celková čítanosť: 351746x
Priemerná čítanosť článkov: 4238x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy