Založ si blog

(1c) Detstvo v Bratislave.

Potraviny.

Podľa všetkého čo som počul, videl a zažil rodina bola, aspoň čo sa potravín týka, nielen naprosto sebestačná, ale bola schopná hodne vecí predávať, alebo vymieňať za také ktoré sme nemali: podľa sezóny ovocie a zeleninu, mlieko, syry, med, sliepky, vajcia, kačice, slaninu, klobásy. Vtedajší politický system takejto sebestačnosti prial a ju podporoval. Nikto ešte neobjavil že zo sústredenej výroby a veľkopredaja potravín sa dajú vytĺcť z ľudí peniaze, z tých peňazí si kúpiť autá, postaviť hrady, zadovážiť si krásne ženy, a do smrti fajčiť hrubé cigárka a piť drahé alkoholy; a tiež nikto ešte nezačal vymýšľať zákony ktoré by ľuďom bránili byť sebestačnými na podporu tých ktorí pomýšľali predajom potravín zbohatnúť. Ak toto zneje ako niečo z Rousseaua, alebo hoci aj z germánskych ideálov, nech to zneje: spojitosť s prírodou, so zemou a s rešpektom voči jej plodom by vždy malo byť základom aj tej najvyspelejšej spoločnosti (ktovie ako tá poučka bude fungovať keď sa raz ľudstvo usadí na inej planete?).

Zvieratá, okrem kráv, sme mali okolo domu aj po dedovom odchode do penzie. Záhrada pri Halatke bola síce teraz o hodne menšia, ale spolu so zeleninovou a ovocnou záhradkou pri dome stačila uživiť naše zvieratá a spolu s nimi aj nás piatich, neskôr dokonca siedmich, keď sa môj otec, mama a sestra tiež nasťahovali do dedovho domu, a teta Helena vydala a odišla bývať s mužom. Núdza o potraviny nastala až rok-dva po nástupe novej (tzv. komunistickej) vlády po roku 1948. Tá vláda začala znemožňovať, ba až zakazovať!, domáci chov zvierat aj krmovín, a súčasne v obchodoch začal byť potravín nedostatok – ako inak! Pre nás tým nastali roky núdze o potraviny – z dostatku až prebytku, zrazu núdza.

Tá sebestačnosť nebola, samozrejme, obmedzená na potraviny. Vodu na polievanie záhrady sme mali z Halatky; vodu do domácnosti a pre zvieratá na dvore sme pumpovali zo studne. Hnojivo sa nazbieralo a nazametalo vo dvore, o fosfátoch, dusíkoch, potašoch, dédétémoch, herbicídoch a podobných chemikáliach ešte nebolo ani chýru. Babka geneticky modifikovala hydinu výberom vajec z najlepších sliepok a kačíc na podsadenie pod kvočky (dnes už temer neznáme slovo), a výberom najlepších zajačích samíc a samcov na párenie; dedo to robil podobne s našimi marhuľami, slivkami, orechmi a hruškami, a na siatie vždy vyberal tie najlepšie semená. Elektrina nebola v dome zavedená, svietilo sa petrolejom. Nebolo rádio, nebol televízor, neboli počítače; večere a večery sa odohrávali pri svetle petrolejky, a jej mihotavé tiene mi na stenách kreslili obrázky k tomu o čom sa práve debatovalo. Na kúrenie sa používalo drevo zo záhrady, a uhlie, spolu s petrolejom dodávané železnicou ako súčasť dedovho platu. Šaty dievčatám šila ich mama – moja babka, a keď podrástli šili si ich samy.

Celkove, napriek politickým zmenám počas ich života (Monarchia, republika, okupácia, republika, atd‘.), dvom svetovým vojnám a niekol’kým hospodárskym krízam, Rodina bola majetkovo vo vel’mi dobrom stave. Dedo ako železničiar (= štátny zamestnanec) mal prácu a finančny príjem zaručený po celý život; bývanie mali v domoch poskytovaných železnicou; zdravotné poistenie poskytovala železnica; ked‘ ich deti začali pracovat‘ finančný príjem rodiny sa postupne zmenil z „normálneho“ na výborný. Ked‘ roku 1960 dedo ako 60-ročný odchádzal do penzie mohol si za peniaze od železnice kupit‘ novopostavený dom. Aj po odchode od železnice mal k dispozícii čast‘ jeho bývalej záhrady pri Halatke, kde si ešte dlhé roky pestoval zemiaky, zeleninu, kukuricu, ovocie, atd.

Politicky, ako bolo medzi železničiarmi zvykom, dedo bol skalný socialista. Ako štátny zamestnanec pevne veril že štátne vlastnictvo je najlepším spoločenskym zriadením. Ked‘ som sa politicky začal prebúdzat‘ pokušal som sa mu dokazovat‘ že také niečo je mozné iba v niektorých odvetviach štátneho zriadenia: v štátnej administrative, napríklad, v železniciach, cestách, v prírodnych zdrojoch. Nie je to možne v súkromnom podnikaní – s tým dedo nevedel suhlasit‘. V tom sme si nerozumeli. Jeho hlavný protiargument bol, samozrejme, že ja som príliš mladý aby som tomu rozumel.

 

(78) Pravda pravdúca.

26.09.2023

Vo vzdialenej krajine mi žije vzdialený synovec. S jeho dávno zosnulým otcom, mojim bratancom, sme bývali dobrí kamaráti. Tento synovec, s ktorým som sa nikdy osobne nestretol, ma objavil v korešpondencii jeho otca, našiel ma na internete a už hádam desať rokov si dopisujeme. Spočiatku som mu posielal fotografie a moje spomienky na jeho otca, v posledných rokoch si píšeme o [...]

(77) Rady do života.

25.09.2023

Máme so ženou štyri deti a už aj niekoľko vnúčat. Obaja sme mali dobrú pracovnú kariéru a už sme aj pár rokov na penzii. Obaja sme chodili do škôl v ktorých náboženstvo bývalo jedným z povinných predmetov. Ja osobne som nemal ten predmet bohvieako rád a keď zrazu zmizol mi vôbec nechýbal. Moja Rodina nebola nábožná, do kostola sa chodievalo – ak vôbec – iba [...]

(76) Vďaka.

15.06.2023

Prišiel som na medzinárodné letisko dobrú hodinu pred odletom, preliezol cez všetky prekážky až nakoniec som sa dostal do priestoru na čakanie. Až tam som objavil že moje lietadlo mešká asi dve hodiny… Poprechádzal som sa po hale až napokon som sa posadil na jedno z mála prázdnych miest. Okolo sedeli ľudia z mnohých končín sveta a v rôznych štádiach čakania, od [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

karol3

Detstvo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 83
Celková čítanosť: 351008x
Priemerná čítanosť článkov: 4229x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy